ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ

ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ   ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ
Στην αυλή κάθε  σπιτιού στο Ασβεστοχώρι
υπήρχαν τουλάχιστον δύο δένδρα,
το ένα - στις περισσότερες - ήταν δαμασκηνιά.
ΠΗΓΕΣ:
α) απόσπασμα απο http://nick.oncrete.gr/static/notes/eidiki_dendrokomia/

ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ

ΟΙΚ:Rosaceae ΓΕΝΟΣ:Prunus
ΕΙΔΗ, με δενδροκομική αξία: Prunus domestica (Ευρωπαϊκή Δαμασκηνιά) εξαπλοειδής , Prunus Salinica (Ιαπωνική) , Prunus ceracifera (Μυροβάλανος) - 2πλοειδής – υποκείμενο , Prunus insititia (Κορομηλιά) – 4πλοειδής – υποκείμενο , Prunus spinosa (Τσαπουρνιά) – 4πλοειδής
Δένδρο: φυλλοβόλο, μέσου-μεγάλου μεγέθους, συνήθως ορθόκλαδο
Φύλλα: απλά, κατ’ εναλλαγή, μεγάλα, ωοειδή, οδοντωτά
Οφθαλμοί: ξυλοφόροι και ανθοφόροι με 1-2 άνθη / οφθαλμό
Άνθη: λευκά, 5 σέπαλα, 5 πέταλα, 20-30 στήμονες, 1 ύπερο
Ωοθήκη: περίγυνη, μονόχωρη, 2 σπερματικές βλάστες, η μία εξελίσσεται σε σπέρμα
Καρπός: δρύπη, εκπύρηνος, διαφόρων σχημάτων, στην Ιαπωνική ο καρπός είναι συμπύρηνος
Τρόπος καρποφορίας: από απλούς ανθοφόρους οφθαλμούς, πλάγια κυρίως σε λογχοειδή
Είσοδος σε καρποφορία: 4ο-5ο έτος
Παραγωγική ζωή: 30-40 χρόνια

ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗ – ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ
Ευρωπαϊκή: υπάρχουν ποικιλίες αυτογόνιμες, μερικώς αυτογόνιμες και αυτόστειρες – αλληλοσυμβιβαστές
Ιαπωνική: πιο πολλές αυτόστειρες – αλληλοσυμβιβαστές και μερικές αυτογόνιμες

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ

1. Agen French

2. Friedman

3. Imperial
4. Sugar
5. Stanley
6. President
7. French Improved
8. Agen Σκοπέλου
#Πολύ παραγωγική
#Κατάλληλη για αποξηραμένους καρπούς
#Ωριμάζει τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου
#Εκλεκτής ποιότητας
9. Αγίου Όρους
#Δίνει μέτριας ποιότητας αποξηραμένους καρπούς
#Ωριμάζει τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβίου
10. Ασβεστοχωρίου
Παραγωγική , Αυτογόνιμη, Για νωπή κατανάλωση


β) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
 ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ  ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
http://www.minagric.gr/greek/index.shtml
∆ΑΜΑΣΚΗΝΙΑ  Prunus domestica

Καταγωγή και εξάπλωση: Ντόπια ελληνική ποικιλία, διασπαρµένη σε
διάφορες περιοχές της χώρας µας και σε διάφορες παραλλαγές.
Καρπός: Σφαιρικού σχήµατος, µετρίου  µεγέθους,  που φέρει  µακρύ και
λεπτό ποδίσκο.  Χρώµα επιδερµίδας ανοιχτού ήλεκτρου, µε σάρκα πολύ
γλυκιά και αρωµατώδη, εκπύρηνο. 
Ωριµάζει στα τέλη Ιουλίου και είναι κατάλληλα για ζαχαροπλαστική.
http://www.minagric.gr/greek/epaa/odhgos_poik/%CE%9C%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B5%CE%BA%CE%AD%CF%84%CE%B9%CE%B1.pdf

γ) Επίσης και απο το Βιβλίο
" ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ ΣΑΣ "
του  ROY GENDERS,
της σειράς
 " Ο ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ "
  "Εκδοτικές Βιομηχανικές Επιχειρήσεις 
Π. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΟΣ Α.Ε."
 Χαρ. Τρικούπη 12-19 
τηλ. 210.3633738 Αθήνα
(ακολουθούν: 12 φώτο)